είτε με το δάχτυλο είτε με τον δαχτυλοδεικτούμενο επιστράτευση ρε μούτρα!!!! χουντα χωρις τανκς γινεται, χωρις τηλεοραση δεν γινεται Από Σεπτέμβρη που θα σηκωθώ, θα γίνει χαμός, είπε ο νεκρός.

Δημοσίευση Προπαγάνδας : 27/8/2013, 16:06Τα ληγμένα και η αισχροκέρδεια.

Του Δημήτρη Σιαμαντούρα

Πριν από κάποιους μήνες παρακολουθούσα έντρομος την συζήτηση, που είχε ανοίξει η κυβέρνηση με αρωγούς τα συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης, πως τώρα πλέον ο φτωχός, ο κακοπληρωμένος, ο άνεργος, αυτός ο άνθρωπος ο χτυπημένος από την συνεχή λιτότητα, την ανεργία, τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τα επικαιροποιημένα, ναι για σένα λέω που παρακαλάς αυτό το καλοκαίρι να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο, γιατί την ζέστη την αντιμετωπίζεις σχετικά ανέξοδα, ενώ το κρύο του χειμώνα θέλει χρήμα για να αντιμετωπιστεί. Για σένα λοιπόν έχει βρέθεί λύση και τουλάχιστον δεν θα πεινάσεις βρε αδερφέ γιατί από την πρώτη του Σεπτέμβρη θα μπορείς να αγοράζεις τα ληγμένα τρόφιμα σε μειωμένη τιμή.

Τι είναι τα ληγμένα τρόφιμα και ο τρόπος χειρισμού τους από την βιομηχανία.

Όλα τα τρόφιμα έχουν μια ημερομηνία λήξης η οποία είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο είναι ασφαλές να καταναλωθεί το συγκεκριμένο προϊόν. Πέραν αυτού του χρόνου το τρόφιμο καθίσταται ανασφαλές και η κατανάλωσή του εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Αυτά τα όρια δεν έχουν τεθεί αυθαίρετα, ούτε μπορεί ο καθένας να βάλει ό,τι ημερομηνία λήξεως γουστάρει (αυτό είναι συζητήσιμο αλλά όχι του παρόντος) και έχουν καθοριστεί έπειτα από σχετικές μελέτες των αρμόδιων υπηρεσιών.
Παράγεται λοιπόν το προϊόν μας, το οποίο ας πούμε πως είναι φυσικός χυμός πορτοκαλιού της εταιρίας ΜΗΤΣΟΣ Α.Ε. σε συσκευασία του ενός λίτρου και έχει διάρκεια ζωής τρείς μήνες. Εμφιαλώνεται την 1η Ιανουαρίου στα υπερσύγρονα εμφιαλωτήρια της εταιρίας και μέσω του δικτύου διανομής φτάνει στο μπακάλικο του Παναγιώτη στις 20 του ίδιου μήνα. Εάν ο φίλος μας ο Παναγιώτης πουλήσει όλα τα τεμάχια που προμηθεύτηκε ως τις 31 του Μάρτη όλα καλώς. Αν όμως του μείνουν κάποια κομάτια έχει κάποιες επιλογές αλλά δεν μπορεί πλέον να τα έχει στα ράφια του γιατί είναι επικίνδυνα για την δημόσια υγεία και έτσι και περάσει για έλεγχο ο ΕΦΕΤ θα του κόψουν τον κώλο. Οι επιλογες του έτσι περιορίζονται και είναι οι εξής:

  1. Μπορεί να τα πετάξει στα σκουπίδια
  2. Αν θέλει μπορεί να τα μοιράσει σε φίλους και γνωστούς, λέγοντάς τους πως είναι ληγμένοι οι χυμοί και αν καταναλωθούν σύντομα δεν θα πάθουν και τίποτα. Εννοείται πως για τους χυμούς δεν πληρώνεται.
  3. Μπορεί επίσης να τους πάρει σπίτι του και να τους καταναλώσει ο ίδιος και η οικογένειά του.
  4. Τέλος υπάρχει η επιλογή και ανάλογα με την συμφωνία που έχει κάνει με την εταιρία διανομής να επιστρέψει το σύνολο ή ένα μέρος των ληγμένων χυμών και να του πιστωθεί ένα μέρος της αξίας τους. Αυτός είναι ο συνήθης τρόπος διαχείρησης και ο πιο συμφέρων για τον Παναγιώτη.
  5. Αλλά δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να τους πουλήσει.

Επιστρέφει τελικά ο Παναγιώτης τους ληγμένους χυμούς στην ΜΗΤΣΟΣ Α.Ε. και η εταιρία του πιστώνει ένα ποσό μικρότερο της τιμής προμήθειας που εξαρτάται ανάλογα με την συμφωνία που έχει κάνει με την εταιρία, το οποίο πιθανότατα θα αφαιρεθεί από τον λογαριασμό του. Καταφθάνουν τελικά οι ληγμένοι χυμοί στο εργοστάσιο της ΜΗΤΣΟΣ και τι νομίζεις πως τους κάνουν εκει?
Μήπως τους πετάνε?
Μα καλά ψάχνεις για κορόιδα?
Κοτζάμ ανώνυμος εταιρία και θα πετάξει πρώτη ύλη που την έχει πληρώσει κιόλας?
Όχι φυσικά, θα πάρει τους χυμούς και θα τους ρίξει στα βαρέλια της, θα τους συσκευάσει και θα τους πουλήσει τελικά ξανά σαν φρέσκο πράμα και θα πίνεις εσύ "φρέσκο" χυμό αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας και έτσι δεν θα ασχοληθούμε με αυτό.

Τώρα που γνωρίζουμε πάνω κάτω τι παίζει με τα ληγμένα και τις επιστροφές μπορούμε να προχωρήσουμε στο κυρίως θέμα μας.

Όπως είπαμε στην αρχή, ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές της πολιτείας πως τα ληγμένα προϊόντα θα μπορούν πλέον να πωλούνται κανονικά στα σούπερ μάρκετ εφόσων δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία λήξης τους και θα τα αγοράζουμε, μας είπαν, με μειωμένη τιμή. Με αυτή την κίνηση όπως ανακοινώθηκε θα είμαστε διπλά κερδισμένοι όλοι οι καταναλωτές και όσοι θα αγοράσουν τα ληγμένα, μα και όσοι δεν σκοπεύουν να τα αγοράσουν. Οι μεν γιατί θα ψωνίζουν σε συμφέρουσες τιμές τα τρόφιμα που πριν δεν είχαν δυνατότητα να προμηθευτούν, οι δε γιατί θα πέσουν οι τιμές των προϊόντων.

Ναι, αλλά πως θα πέσουν οι τιμές, ποιός είναι ο μηχανισμός που θα προκαλέσει αυτό το φαινόμενο?

Όπως περιγράψαμε παραπάνω όταν ο Παναγιώτης επιστρέψει πέντε κιβώτια χυμούς στην ΜΗΤΣΟΣ Α.Ε. η εταιρία θα του πιστώσει κάποιο ποσό και επειδή η εταιρία δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα μα λειτουργεί για να κερδίζει, το παραπάνω ποσό θα το προσθέσει αναλογικά στα προϊόντα που πουλάει και έτσι θα αυξηθεί η τελική τιμή τους. Αν όμως τελικά τα ληγμένα δεν επιστραφούν τότε δεν θα χρειαστεί να πληρώσει για τις επιστροφές με άμεση συνέπεια να μειωθούν οι τιμές και να κερδίσει ο καταναλωτής. Λογικό και σωστό και διπλά κερδισμένοι οι καταναλωτές, κυρίως αυτοί που θα τα ψωνίσουν τελικά, μας είπαν. Και μην αγχώνεστε που θα είναι ληγμένα, μας είπανε, το πολύ πολύ να αλοιωθούνε κάποιες οργανοληπτικές τους ιδιότητες, όπως το χρώμα, η οσμή η γεύση, αλλά η θρεπτική τους αξία θα είναι εφάμιλλη των κανονικών και δεν θα συντρέχει κανένας κίνδυνος για την υγεία μας.
Και εδώ μου έρχεται φλασιά από το βιβλίο του George Orwell το 1984 και συγκεκριμένα το μέρος που ο ήρωας βρίσκει μέσω κάποιων υψηλών γνωριμιών του ένα κομάτι πραγματικής σοκολάτας και όχι αυτό το καφέ πράγμα που επιτρεπόταν να προμηθεύεται ο απλός άνθρωπος, τέλος φλασιάς.

Πολύ ωραία, βρήκαμε την αιτία λοιπόν της ακρίβειας και θα την καταπολεμήσουμε και η αιτία είναι οι επιστροφές των ληγμένων. Αφαιρώντας αυτό το νεκρό κόστος από την αλυσίδα τότε θα μειωθούν δραματικά και οι τιμές στο ράφι και ω του θαύματος έχουμε καταπολεμήσει την ακρίβεια.

Μα κάτσε μισό λεπτό. Είναι αυτό το κόστος όντως νεκρό?

Δεν είπαμε πιο πριν πως η βιομηχανία επαναχρησιμοποιεί τα ληγμένα?
Άρα για πιο νεκρό κόστος μας λένε?
Νεκρό είναι αυτό που λέμε πεταμένα λεφτά και το κόστος των επιστοφών δεν είναι καθόλου πεταμένα λεφτά καθώς η βιομηχανία αγοράζει πρώτη ύλη και μάλιστα σε αρκετά συμφέρουσες τιμές
γιατί είναι ήδη έτοιμος χυμός και όχι πορτοκάλια που πρέπει να τα επεξεργαστεί εξαρχής. Γιατί νομίζετε πως σε ελέγχους που έγιναν σε πολυβιταμινούχους, πολυγευστικούς χυμούς γνωστής εταιρίας βρέθηκαν παθογενείς παράγοντες και απέσυραν άρον άρον ολόκληρες παρτίδες? Μα φυσικά γιατί έπεσαν πολύ περισσότερες ποσότητες ληγμένων μέσα στο κουρκούτι. Το αποτέλεσμα ήταν μεγάλες οικονομικές απώλειες για την εταιρία λόγω των αποσύρσεων, πραγματικών αυτή τη φορά. Το παραπάνω γεγονός δεν ήταν μεμονωμένο είναι χαρακτηριστικό.

Το πρόβλημα

Συσκέφτηκαν λοιπόν οι υπεύθυνοι των βιομηχανιών προσπαθώντας να βρούν μια λύση στο πρόβλημα, το οποίο δεν είναι οι παθογενείς παράγοντες, μα η ζημία που υπέστησαν λόγω των, πραγματικών αυτή τη φορά, αποσύρσεων. Τελικά κατέληξαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση και αυτή ήταν να μην παίρνουν επιστροφές από ληγμένα.
Εδώ όμως υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα και αυτό είναι ο μπακάλης. Αν του πούνε πως δεν δέχονται πλέον επιστροφές ληγμένων αυτός τότε θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος της απόσυρσής. Για να γίνει δεκτό το παραπάνω θα πρέπει να μειώσει η βιομηχανία τις τιμές με τις οποίες πουλάει στον μπακάλη ή ο μπακάλης να ανεβάσει την τελική τιμή του προϊόντος.
Μεγάλο πρόβλημα και με κόστος, όποια λυση και αν προκρινότανε μέσα στο υπάρχον νομικό πλαίσιο. Αν όμως βγούμε απο αυτό το πλαίσιο? Τότε ναι, έχουμε λύσεις επικερδής για όλους, πλην των καταναλωτών.

Η λύση του προβλήματος

Ποιά είναι η λυση? Ας ξαναδούμε το πρόβλημα. Η καυτή πατάτα είναι τα ληγμένα και η διαχείρησή τους που ενέχει κόστος για βιομήχανους μα και για μπακάληδες. Εάν αντί να αποσυρθούν τα ληγμένα βρεθεί καποιος νόμιμος τρόπος να πουληθούν στον τελικό καταναλωτή τότε όχι απλώς δεν θα έχουν ζημία αλλά αντίθετα θα έχουν και κέρδος. Ω του θαύματος η λύση βρέθηκε. Η βιομηχανία δεν θα δέχεται επιστροφές και ο μπακάλης θα μπορεί να πουλάει τα ληγμένα.
Τώρα το μόνο που έπρεπε ήταν να κάνουν ήταν να βρούν ένα τρόπο να πλασάρουν την παραπάνω λύση τους στο καταναλωτικό κοινό. Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης μεγάλου τμήματος των καταναλωτών και με την συνδρομή των φερεφώνων και υπαλλήλων τους, κυβερνητικούς παράγοντες, δημόσιες υπηρεσίες και μέσα ενημέρωσης, βρέθηκε και η φόρμουλα πλασαρίσματος.

Το πλασάρισμα

Η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες ανακοινώνουν πως είναι υγιεινό να καταναλώνονται τα ληγμένα τρόφιμα και τα μέσα της ενημέρωσης ανέλαβαν να μας πείσουν πως αυτό γίνεται για το καλό μας.

Τελικά συμπεράσματα

Καλά ρε ξεφτιλισμένοι καραγκιόζηδες, ξεδιάντροποι βρυκόλακες, δεν φτάνει που τόσο καιρό τώρα έχετε εξαθλιώσει αυτόν τον κάποτε περήφανο λαό, δεν φτάνει που του έχετε στερήσει ακόμη και την ελπίδα, δεν φτάνει που του έχετε φάει την ψυχή και του έχετε πιεί το αίμα και τώρα για να βγάλετε ακόμη περισσότερο κέρδος θα τον ταΐσετε και με ληγμένα?
Αλλά δεν φταίνε μόνο αυτοί, φταίς και σύ που τόσο καιρό τους ανέχεσαι, που έχεις πεισθεί πως ακόμη και αν σε ανασκολπίσουνε το κάνουν για το καλό σου, εσύ που τους υποστηρίζεις ακόμα και δεν έχεις ξεσηκωθεί ακόμη να τους πάρεις με τις πέτρες. Αλλά για να ξεσηκωθείς θα πρέπει πρώτα να είσαι σε θέση να σκέφτεσαι και πως να σκεφτείς όταν έχεις κάψει εγκέφαλο κολημένος στην τηλεόραση που σου σερβίρουν και όταν δεν είσαι εκεί είσαι κολημένος στον υπολογιστή κάνοντας ό,τι πιο αντιπαραγωγικό υπάρχει και ξοδεύεις τις ώρες σου παίζοντας ό,τι μαλακία βρείς μπροστά σου?
Κλείσε την τηλεόραση και άνοιξε ένα βιβλίο, πάρε τηλέφωνο έναν φίλο σου να βγείτε μια βόλτα και να πείτε μια κουβέντα σαν άνθρωποι. Αν πάλι επιμένεις να μείνεις κολημένος στον υπολογιστή ξεκόλα από τα πρεζοπαιχνίδια του facebook και κάνε κάτι παραγωγικό, ψάξε και δες κάτι ενδιαφέρον και δεν εννοώ κώλους και βυζιά, στο ίντερνετ μπορείς να βρείς τα πάντα, έχεις ένα πανίσχυρο εργαλείο στις άκρες των δακτύλων σου, αξιοποίησέ το και ΞΥΠΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

Ο Μάγος Datawizzard Για την μηχανοργάνωση μικρών μα και μεγάλων επιχειρήσεων, από το περίπτερο μεχρι το πεντάστερο ξενοδοχείο. Για τον υπολογιστή σου που του κρασάρανε τα windows, κόλησε ιό, χύπησε ο σκληρός, του κάηκε η μητρική. Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, η λύση είναι μία Datawizard