είτε με το δάχτυλο είτε με τον δαχτυλοδεικτούμενο επιστράτευση ρε μούτρα!!!! χουντα χωρις τανκς γινεται, χωρις τηλεοραση δεν γινεται

Οι ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

ελαιόλαδο συναταιρισμού ΠρίνουΟ Διοσκουρίδης, αρχαίος έλληνας γιατρός, φαρμακολόγος και βοτανολόγος, συνιστούσε ως καλύτερο έλαιο εκείνο που αποκαλείτο ωμοτριβές ή ομφάκινο, δηλαδή το ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές που δεν έχουν ωριμάσει και που το ξέρουμε σήμερα ως αγουρέλαιο. Μάλιστα το συνιστουσε για οδονταλγίες ή κεφαλαλγίες, όπως δηλαδή χρησημοποιούνται σήμερα τα κλασικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ηδη λοιπόν από την αρχαιότητα κατά ένα πολύ εντυπωσιακό τρόπο, ήταν γνωτό ότι όλα τα ελαιόλαδα δεν είχαν την ίδια δραστικότητα για την προστασία της υγείας.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο Κος Προκόπης Μαγιάτης (Επίκουρος Καθηγητής Του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προιόντων Του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) ξεκίνησε μια έρευνα στην προσπάθειά του να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει κάποια ελαιόλαδα (εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα) να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Η απάντηση βρέθηκε σε δύο ιδιαίτερα βιοδραστικές ουσίες την ελαιοκανθάλη και την ελαιασίνη.
Οι ουσίες αυτές ευθύνονται για τη χαρακτηριστική αίσθηση του καψίματος και πικρίσματος που προκαλείται από ορισμένα ελαιόλαδα και συγκεκριμένα από τα αγουρέλαια. Η ελαιοκανθάλη προκαλεί το κάψιμο στο πίσω μέρος του λάρυγγα ενώ η ελαιασίνη προκαλεί το πίκρισμα στη βάση του στόματος. Αυτές οι ουσίες προστατεύουν το ελαιόλαδο από την οξείδωση, το γνωστό τάγγισμα, δίνοντάς του έτσι μεγαλύτερο χρόνο ζωής. Ένα ελαιόλαδο δηλαδή πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη μέχρι και δυο χρόνια από την ημέρα παραγωγής του κρατάει την οξύτητα και τους υπόλοιπους φυσικοχημικούς του δείκτες στα σωστά όρια, ενώ τον δεύτερο χρόνο επειδή οι ουσίες έχουν χάσει μέρος της δραστικότητάς τους το ελαιόλαδο γίνεται πιο απαλό, μαλακό και γλυκό στην γεύση.
Όλες οι ποικιλίες ελιάς δεν δίνουν ελαιόλαδα πλούσια στις παραπάνω ουσίες. Παράγοντες που αυξάνουν τη συγκέντρωση τους άρα και την πικράδα στο ελαιόλαδο, εκτός από την ποικιλία της ελιάς, είναι: η ελιά να μην έχει αρδευτεί, ο καρπός να είναι άγουρος και να έχει εξαχθεί με ψυχρή επεξεργασία (χαμηλές θερμοκρασίες στο ελαιοτριβείο). Πρόσθετοι παράγοντες είναι το μικροκλίμα της περιοχής, το έδαφος αλλά και η ιδιαιτερότητα της χρονιάς.

Τι το σπουδαίο έχουν οι ουσίες αυτές ώστε να αξίζει τον κόπο να εκπαιδεύσουμε τους γευστικούς μας κάλυκες στη γεύση του πικάντικου και πικρού?
H ελαιοκανθάλη έχει ίδια δράση με την κοινή μας ασπιρίνη. Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση εφάμιλλη με εκείνη που απαντάται σε κλασικά φάρμακα συχνής χρήσης. Είναι ουσία νευροπροστατευτική και αποδείχθηκε 'οτι χρόνια έκθεση σε χαμηλές έστω δόσεις ελαιοκανθάλης προστατεύουν από αλτσχάιμερ, καρκίνο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και καρδιαγγιακά νοσήματα. Ηελαιασίνη είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιολάδου και έχει αντιγηραντική δράση.
Στη μελέτη του ο Κος Προκόπης Μαγιάτης χρησημοποίησε 250 δείγματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Καλιφόρνιας και της Αυστραλίας. Τα ξένα ελαιόλαδα είχαν μηδενική συγκέντρωση σε αυτές τις ουσίες, καθώς και αρκετά ελληνικά είχαν ελάχιστες τιμές. Τα ελαιόλαδα αυτά είχαν "επίπεδη" γεύση, ήταν τα λεγόμενα γλυκά λάδια και σε έξι μήνες είχαν ταγγίσει. Σε αντίθεση το ελαιόλαδο της Θάσου συγκαταλέχτηκε στα πρώτα 10 καλύτερα ελαιόλαδα.
Το θασίτικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που προέρχεται από ελιά που έχει ελαιοποιηθεί σωστά και έχει τα χαρακτηριστικά του πικάντικου και πικρού είναι ένα βιολειτουργικό τρόφιμο, ένα τρόφιμο δηλαδή που έχει την αξία φαρμάκου.


Τα παραπάνω τα παρουσίασε ο Κος Προκόπης Μαγιάτης με την επιστημονική του συνεργάτιδά του Κα Ελένη Μέλιου στην Θάσο (στο Καλογερικό) την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012.

Ο Μάγος DatawizzardΓια την μηχανοργάνωση μικρών μα και μεγάλων επιχειρήσεων, από το περίπτερο μεχρι το πεντάστερο ξενοδοχείο. Για τον υπολογιστή σου που του κρασάρανε τα windows, κόλησε ιό, χύπησε ο σκληρός, του κάηκε η μητρική. Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, η λύση είναι μία Datawizard